Gabon torta je najljepša torta sa čokoladom i lješnjacima. Idealna je i za rođendane i druga veselja jer je čvrsta a u isto vrijeme i kremasta sa nježnim korama od bjelanaca koje se pripremaju bez brašna.
Trudila sam se da u videu objasnim svaki korak tako da ćete je lako pripremati i ako je pripremate prvi put. Gabon torta će se često naći za vašim stolo. Uvjerit ćete se kada je probate.
Popis potrebnih sastojaka:
- 16 većih ili 18 manjih jaja- žumanca za fil, bjelanca za kore
- 400 gr pečenih mljevenih lješnjaka -320 za kore i 80 gr za dekoraciju
- 390 gr šećera – 230g za kore a 160 za fil
- 450-500 ml slatke pavlake – 350 za fil i 100-150 za glazuru
- 250 gr maslaca ili margarina
- 400 gr čokolade tamne za kuvanje ili mliječne a može i kombinacija – 300g za fil i 100 gr za glazuru
- po želji prstohvat soli za fil da naglasi ukus čokolade
- po želji malo arome ruma za fil
- po želji 2 kašičice ocijeđenog soka limuna ili 2 prstohvata soli za kore
Napomena lješnjake možete zamijeniti orasima.
Prijatno!
Izvor: Lako je kuvati