Hurmašice sa pekmezom su neodoljiva starinska poslastica. Slabo ćete gdje biti posluženi ovim vrhunskim desertom. A evo i zašto.
Razlog je nedostupnost pekmeza. Naime pekmez se tradicionalno priprema uglavnom u Bosni i Hercegovini. Priprema je vrlo zahtjevna, količine su dostatne za domaćinstvo, pokoji poklon od srca i eventualno pokoji litar za prodati. E tek taj dio za prodati možete potražiti na tržnicama ili po preporukama.
Kuharica se potrudila i u svom videu ovdje pokazala kako se to tradicionalno pekmez priprema na ovim područjima. Pa pogledajte, vrlo zanimljivo.
Svakako pripremite hurmašice sa pekmezom ukoliko ga imate jer su apsolutno fantastične.
Sastojci:
– 1/2 šolje vode
– 1 šolja ulja
– 1 šolja pekmeza od jabuke
– 2 šolje brasna
– 150 gr susama
Za agdu je potrebno:
– 1 šolja vode
– 2 šolje šećera
– 1 šolja pekmeza od jabuke
Izvor: Moja Domaća Kuhinja