Hurmašice su tradicionalni kolač koji se sprema na području Srbije i Bosne i Hercegovine. Smatra se da korijene vuku sa Orijenta jer i tamo postoje slični kolači.
Radi se o zalivenoj vrsti kolača, sočnih, tope se u ustima. Izdašni, jednostavni. Materijal vrlo jednostavan, pristupačan.
I ovaj recept je odličan a naročito njegova izrada u dijelu ukrašavanja. Fenomenalno!!!
SASTOJCI:
– 23 VELIKE KAŠIKE BRAŠNA
– 2 KAŠIKE ČVRSTOG JOGURTA
– 250 GR MASLACA
– JEDNO CIJELO JAJE + JEDNO ŽUMANCE
– NA VRH NOŽA PRAŠKA ZA PECIVO
– PRSTOHVAT SOLI
– VANILIN ŠEĆER
– 2 KAŠIKE KAKAO
– ORAHA PO ŽELJI PO JEDNA MALA KASIČICA
AGDA ( SIRUP):
– 4 ŠOLJE OD 200 ML VODE
– 4 ŠOLJE OD 200 ML ŠEĆERA
– SOK OD JEDNOG LIMUNA
PEĆI 50 MIN NA 180 STEPENI OVISNO OD RERNE.
VI MOŽETE U TIJESTO DODATI JOŠ ŠEĆERA AKO ŽELITE SLAĐE.
Izvor: Kuhinja Sabi