Kuglof je u stvari prozračno tijesto prepoznatljivo više po neobičnom obliku nego sastojcima koje sadrži. Ne postoji jedinstven recept za kuglof, ali se sve vrste pripremaju na isti način. U karakterističnom okruglom kalupu izbrazdanih stijenki s rupom u sredini.
Kuglof je bio kolač siromaha, no u 19. vijeku doživljava svoju renesansu zahvaljujući Habsburškom caru Franji Josipu koji ga je obožavao i tražio da mu se priprema za doručak i tako ga učinio društveno prihvatljivim za sve slojeve društva.
Hmmm jede mi se nešto slatko. Izbor pada na baš ovaj desert. Jer je tako jednostavan a vrlo ukusan i izdašan. Pa što da ne. Još kad znam da u njega idu super moćne namirnice, veći mi je gušt baciti se na pripremu.
Neodoljiv miris se širi kuhinjom. Kuglof se već hladi a ja se bacam na kuhanje kafe za potpuni užitak.
Da napomenem da sam ga pekla u kalupu promjera 26 cm.
Pekao se 35 minuta na 180 stepeni. Možete probati i sa čačkalicom da li je pečen unutra.
I jedna važna napomena, iako sam naglasila u samom videu: kuglof dobro ohladite prije nego pokušate da ga izvadite iz kalupa.
Sastojci:
– 180 gr šećera
– 1 vanilin šećer ili par kapi ekstrakta vanilije
– 10 kašika ulja
– 3 jaja
– 150 gr naribane mrkve
– 50 gr oraha
– 80 gr badema
– naribana kora jednog limuna
– 170 gr brašna
-1/2 praška za pecivo
– 1 kašičica cimeta
Izvor: kuhaj i peci