Medena kata je pravi starinski kolač, sigurno mnogima dobro poznat. Svako ima svoj recept a na kraju svi dobiju jedan jako fin, sočan i jeftin kolač, koji se topi u ustima.
Obavezno napravite i uživajte u fantastičnom ukusu. Počastite i drage goste te uljepšajte popodnevno ispijanje kafice sa prijateljicama. Nećete se pokajati, pohvale neće izostati.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
– 450 GR BRAŠNA TIP 500
– 2 KAŠIKE MEDA
– 2 JAJA
– 3 KAŠIKE MLIJEKA
– 150 GR ŠEĆERA
– MALA KAŠIČICA SODE BIKARBONE
– 200 GR MASNOĆE
ZA FIL:
– 300 ML MLIJEKA
– 3 PUNE KAŠIKE OŠTROG BRAŠNA
– 200 GR ŠEĆERA U PRAHU
– 1 VANIL ŠEĆER
– 200 GR MASLACA
PROMJER KORA DA BUDE 30×30 ILI PRIBLIŽNIH DIMENZIJA. JAKO LAKO SE RAZVIJU.
PEĆI SVAKU KORU NA 180C 7 DO 8 MIN OVISNO O RERNAMA.
Izvor: Kuhinja Sabi