Tulumbe, što u prijevodu znači pumpa, je desert koji se nalazi u osmanskoj kuhinji i regionalnim kuhinjama bivšeg Osmanskog carstva. Radi se o kuhanom tijestu, koje se zatim prži u dubokom ulju i potapa u slatki sirup ili agdu.
To je prženo tijesto natopljeno sirupom, slično jalebisu i churrosu. Napravljena je od kvasca tijesta od beskvasnog tijesta (duljine oko 3 cm) s malim ovoidnim oblikom s obodima duž njega pomoću vrećice za tijesto ili preše za kolače s prikladnim krajnjim komadom.
Tulumbe se najčešće spremaju za proslave, praznike i porodična okupljanja.
Sastojci :
Agda:
– 1,5 kg šećera
– 1 lit. vode
– 1/2 limuna
Tijesto:
– 300 ml. vode
– 200 ml. mlijeka
– 1 mala šoljica šećera
– 1 mala šoljica ulja
– 18 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 5 jaja
- 1 lit. ulja za prženje
Izvor: Najbolji Recepti Seida