Hrana – Ti si ono što jedeš!!! Zabluda ili istina?
Hrana – Ti si ono što jedeš!!! Koliko ste puta čuli tu izjavu? Da li je istina?
Hrana je sastavni dio života, ono bez čega ne možemo. Neko bez ovoga, neko bez onoga ali svi mi, da bi preživjeli, moramo da jedemo. Shodno potrebama i mogućnostima. Ovisno od navika dnevno jedemo 1-5 puta. Naravno da je doručak najzdraviji obrok ali neko stigne tek na večeru. Ludi ritam novog doba.
Brza hrana se lagano uvukla u našu svakodnevnicu. Brzo se priprema, jeftina je, za tren oka se nađe pred vama. Uživate ali… Brza hrana vuče za sobom pretilost. Sve je više djece i adolescenata pretilo ili teži ka tome. Miris hrane prvo privuče konzumenta. Sam sir škakilja nosnice, pred očima vidite mnoštvo hrane, pizza, sendvići, burgeri. Uz to će vam poslužiti pomfrit. A kako sve to da prođe bez gaziranog pića… I tako u nedogled. Šećer se nakuplja u organizmu, prelazi u masnoće koje dalje uništavaju naše zdravlje.
Zato kada naručite salatu, neka to bude salata bez preljeva. JEDNOM RECITE “SAD JE DOSTA”!!!
U ishranu treba uvesti što više voća, povrća i vode. Prirodno, bez ikakvih dodataka. Promjenom ishrane mjenjamo se i mi.
A sada nekoliko zanimljivih činjenica o konzumentima:
- S obzirom da žive na otoku okruženom Tihim okeanom, japanci u probavnom trakt sadrže mikroorganizme pomoću kojih lakše probavljaju morsku hranu i alge.
- Stanovnici Istočne Azije lakše probavljaju ljutu hranu jer trudnice konzumiraju takozvane vruće začine i na taj način plod razvija dobru toleranciju na ljutu hranu.
- Kinezi su zakinuti za enzim koji probavlja laktozu pa tako nikada nećete vidjeti kineza da konzumira mliječne proizvode.
- Svake godine, u svijetu se popije više od 500 milijardi šoljica kafe, a više od pola se popije uz doručak.
- Kada se prvi put pojavio u Evropi, šećer je bio izuzetno skup te su ga mogli priuštiti samo bogataši. Zbog toga su imali crne zube što je odavalo njihov status u društvu.
- U pripremi nekih skandinavskih jela neophodno je koristiti pokvarenu ribu, trulo meso morskog psa za jelo zvano hakarl ili kiselu haringu za jelo zvano surstroming.
- Putnici su potvrdili da se ukus hrane razlikuje u avionu i na tlu. U zraku je hrana manje slana i slatka. Kada zatvorite oči i nos nećete moći razlikovati ukus jabuke, luka i krompira. Iako su naoko vrlo različiti, struktura im je slična.