oklagija.ba oklagija.ba oklagija.ba
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI

    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
Početna MAGAZIN Kako izbjeći ljepljenje biskvita za kalup?
kako izbjeći ljepljenje
MAGAZINSAVJETI

Kako izbjeći ljepljenje biskvita za kalup?

Kako se biskvit ili kuglof ne bi zalijepio za kalup, neophodno je posvetiti posebnu pažnju i vrijeme pripremi istog.

Imala sam istih problema, čak i sa visokokvalitetnim modelima. Nakon konsultacija sa vrhunskim stručnjacima čiji su se savjeti podudarali sa našim tradicionalnim, starinskim, uvidjela sam da je najučinkovitiji način za izbjegavanje ovog problema podmazivanje pleha maslacem, te obložavanje istog tankim slojem brašna. Kao zamjena za brašno, u slučaju da vam se ne čini baš najbolja ideja da na gotovom biskvitu pronađete male ostatke brašna, možete koristiti i prezlu, pa i kakao za pripremu biskvita od čokolade.

Rastopljeni maslac se razmaže silikonskom četkicom ili komadićem kuhinjskog papira. Ovako podmazan kalup ostavim nekoliko minuta u frižider i kada se stisne, pospem brašnom. Dobro rastresem kalup kako bi brašno došlo do svakog milimetra površine. Zatim ga prevrnem, lupkajući po gornjem, vanjskom dijelu kako bi izašao višak brašna. Na taj način osiguravam “čistoću” gotovog biskvita – brašno se ne osjeti na njegovoj površini.

Bitno je namazati i najmanji djelić kalupa
Bitno je namazati i najmanji djelić kalupa

Posuti brašnom bez oskudjevanja, višak se svakako istrese
Posuti brašnom bez oskudjevanja, višak se svakako istrese

 

Kako peći biskvit/kuglof

Biskviti se peku na temperaturi od oko 160ºC tokom 40-tak minuta. Rerne nisu iste i postoji mogućnost da iako podesimo rernu na 160ºC, zagrijava slabije ili jače. Izgledom biskvita možemo procijeniti jačinu temperature: ako se biskvit udubi znači da je temperatura niska; ako se biskvit diže onda znači da je temperatura visoka. Nekada je bolje peći biskvit na nižoj temperaturi duže vremena. Uglavnom, zlatno pravilo: tokom prvih 30 minuta rerna se ne otvarara. Ako mislite da vam je biskvit gotov, jednostavno možete provjeriti ubodom noža ili čačkalicom u sredinu: ostatak mase na nožu ili čačkalici ukazuje da je nedovoljno pečen, a ako ostane suho, biskvit je gotov.

Obavezno ostavite biskvit u kalupu 15 minuta nakon pečenja i tek onda ga izvadite.

Zaista vrijedi posvetiti vrijeme pravilnom podmazivanju pleha prije pripreme biskvita ili kuglofa. Uradite to kao prvi korak pri pripremi svakog recepta. Tako sigurno znate da vaš vrijedni rad, vrijeme i sastojci neće biti uzalud potrošeni.

 

kako

 

Izvor: Kašika ljubavi

Tagovi kako izbjećisavjeti
Previous Post
Mast od čuvarkuće za liječenje kože,odklanja bobuljice,sitne bore oko očiju i mnoge dr probleme kože

Mast od čuvarkuće – ublažava mnoga kožna oboljenja

Next Post
Sirup od drijenjka

Sirup od drijenjka – za zdrav početak dana

Slično

blato

Blato – lijek prepun minerala neophodnih našem organizmu

#MARMELADA OD ŠIPKA / ŠIPURKA + Ideja za ukrašavanje teglica 😉 #pekmez #dzem  #170
icon Gledaj kasnijeDodano 05:41

Marmelada od kasnog šipka – biće palačinkiiiii

trovanje

Trovanje hranom – 5 grešaka koje činimo u rukovanju sa hranom

Sačuvajte paradajz za zimu u zamrzivaču na više praktičnih načina
icon Gledaj kasnijeDodano 05:19

Sačuvajte paradajz za zimu u zamrzivaču na više načina

Kako očistiti odvode efikasno, na prirodan način / How to unclog a kitchen sink
icon Gledaj kasnijeDodano 02:12

Kako očistiti odvode efikasno – na prirodan način

Mast od čuvarkuće za liječenje kože,odklanja bobuljice,sitne bore oko očiju i mnoge dr probleme kože
icon Gledaj kasnijeDodano 04:49

Mast od čuvarkuće – ublažava mnoga kožna oboljenja

Tradicionalna priprema pekmeza od ramicke jabuke
icon Gledaj kasnijeDodano 03:13

Pekmez od jabuka – Tradicionalna priprema pekmeza od ramićke jabuke

aloe-vera

Aloe vera-čudotvorna biljka prelijepog izgleda

NAJGLEDANIJE

Pogača koju ćete uvijek praviti-lisnata masna
1

Pogača koju ćete uvijek praviti

oklagija
379.4K
Riža na arapski način | Začinjena arapska riža | Spicy arabic rice
2

Riža na arapski način – začinjena, ukusna, jednostavna

oklagija
357
Brzi burek
3

Brzi burek sa mesom jajima i pavlakom

oklagija
75.8K
JEFTIN I BRZ RUČAK OD SAMO 4 SASTOJKA
4

Jeftin i brz ručak od samo 4 sastojka

oklagija
15.2K

PREDLAŽEMO

FINII KOLAČ S BRESKVAMA  I SIROM

Kolač sa breskvama i sirom – krasna poslastica

oklagija
4K
Osvežavajuća torta od jagode| Torta bez pečenja | Strawberry cake | No bake cake |Tasty

Osvježavajuća torta od jagode-torta bez pečenja

oklagija
421
MLADI KROMPIR IZ RERNE

MLADI KROMPIR IZ RERNE – neodoljivo ukusan i sočan

oklagija
90.1K
Sarajevska Topa

Sarajevska Topa – jelo koje svi vole

oklagija
25.1K
BISKVIT za VOĆNE TORTE – Klasični recept ~ KUCHENBODEN für OBSTTORTE ~ BISCUIT for FRUIT CAKES #120

Kako pripremiti biskvit za voćne torte? – upute i savjeti

oklagija
8.2K

Edukacija i zabava. Svaki dan nučite nešto novo i zabavite se.

OKLAGIJA.BA

 

NAJNOVIJE

  • Torta Šeherzada – torta u koju ćete se zaljubiti
  • Svekrvin kolač – odvojite svega 5 minuta za pripremu ove poslastice
  • Super recept za oblatne – lagana priprema
  • Starinski recept za plućne bolesti i jačanje imuniteta – sve po 200 gr
  • Susam pločice – poslastica od 3 sastojka gotova za 10 minuta
  • Početna
  • KONTAKT
  • USLOVI KORIŠTENJA
  • PRIVATNOST

Pratite nas

Copyright © 2021 oklagija.ba


    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI
    Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili Vam bolje korisničko iskustvo.OkNoPrivatnost