oklagija.ba oklagija.ba oklagija.ba
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI

    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
Početna MAGAZIN Kantarion – gospina trava, ljekovita biljka N0 1 u Evropi
kantarion
MAGAZINDOM I VRT

Kantarion – gospina trava, ljekovita biljka N0 1 u Evropi

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Njezin latinski naziv, Hypericum perforatum, potječe od grčkih riječi hyper (iznad) te exion (misao), što označuje njezinu osobitu ljekovitost.

Samoniklo se nalazi u hrastovim i borovim šumama, na proplancima, livadama i pašnjacima, zapuštenim terenima.

U narodu je poznata kao gospina ili bogorodičina trava, a njezino ljekovito djelovanje potječe od više aktivnih tvari kao što su hipericin kompleks, flavonoidi, tanini, eterično ulje i drugi.

Jedna je od najtraženijih i najviše istraživanih ljekovitih biljaka u Europi, a s obzirom na sve veće potrebe prerađivačke industrije te u cilju dobivanja sirovine standardne kvalitete, ova biljna vrsta se uvodi u plantažnu proizvodnju, piše Jovana Todorović na Savjetodavnoj Srpske.

Uvjeti uspijevanja

Kantarion kao široko rasprostranjena vrsta ne zahtijeva posebne uvjete. Kod podizanja nasada treba izbjegavati zasjenjene i previše vlažne terene. Za vrijeme intenzivnog rasta i cvjetanja ima povećane zahtjeve za toplinom, a dobro podnosi i niske zimske temperature. U pogledu plodnosti, nema velike zahtjeve za zemljištem i može se uspješno uzgajati na gotovo svim tipovima, osim na zabarenim.

Dakle, uspijeva i na siromašnim, brdsko-planinskim terenima, no treba napomenuti da mu ipak najviše pogoduju duboka, plodna zemljišta, povoljnih fizičko-kemijskih osobina.

Više godina na jednom mjestu

Višegodišnja je kultura te ostaje na jednom mjestu više godina što znači da se ne uvodi u klasičan plodored. Najbolji predusjevi su kulture koje ostavljaju zemljište bez korova jer njihova veća pojava može predstavljati značajnu smetnju u prvoj godini uzgoja.

Obradu zemljišta treba obaviti što dublje, a na brdsko-planinskim terenima koliko to dozvoljava oranični sloj. Neophodno je osigurati što dublji i rastresitiji sloj zemljišta, kako bi se mlade biljke brže razvijale i pravilnije ukorijenile.

Prije dubokog oranja preporučeno je primijeniti stajnjak u količini od 30-50 t/ha. Od mineralnih, najčešće se koriste NPK gnojiva koje se unose pred sjetvu u količini od 300-400 kg/ha.

Sjetva i njega

Kantarion se može razmnožavati generativno sjemenom ili vegetativno dijeljenjem starijih reznica. U komercijalnoj se proizvodni češće koristi razmnožavanje sjemenom putem direktne sjetve na zemljište ili proizvodnjom presadnica.

Proizvodnja presadnica započinje sjetvom u lijehe u srpnju. Preko ljeta mlade je biljke u lijehama potrebno zalijevati. Za sjetvu 1 m2 rasade potrebno je 0,5 g sjemena od čega se dobije 300 do 400 sadnica.

Sadnja mladih se preporuča obaviti u jesen, kako bi se do proljeća dobro ukorijenila. Međuredni bi razmak trebao iznositi 50 do 70 cm, a među biljkama u redu 30 do 40 cm. Optimalan sklop na 1 ha površine iznosi 35.000 do 50.000 biljaka.

Direktna se sjetva sjemena u zemljište obavlja krajem jeseni ili rano u proljeće. Preporučeni je međuredni razmak 50 do 70 cm.

Njega nasada podrazumijeva okopavanje, međuredno kultiviranje, prihranjivanje, čišćenju nasada od ostataka nadzemnih dijelova, navodnjavanje i zaštitu.

Okopavanje i međuredna kultivacija se obavlja u više navrata godišnje, ovisno od stupnja zakorovljenosti i zbijenosti zemljišta. Ova mjera povoljno djeluje i doprinosi razvoju mladih biljaka te se više primjenjuje u prvoj godini.

Prihranjivanje tijekom vegetacije znatno pomaže razvoj naročito u fazi bokorenja, te se obavlja u dva navrata s dušičnim gnojivima (100-150 kg/ha KAN-a), a krajem i početkom vegetacije uz kultiviranje obavezno unijeti 150-200 kg/ha NPK (15:15:15).

Ova je biljka sklona oboljenju venuća koje izaziva vaskularni parazit Fussarium oxisporum i Coletotrichum sp. Ova bolest može znatno ugroziti uzgoj, a trenutno jedini način obrane je izbjegavanje uzgoja kantariona iza kultura koje ostavljaju spomenute parazite u zemljištu.

Žetva i sušenje

U ravničarskim predjelima bere se u dva navrata. Prvi otkos je tijekom lipnja, a drugi u kolovozu. Na višim terenima dobiva se jedan otkos godišnje. Na manjim parcelama berba se obavlja ručno, a na većim strojno i to tako što se odsjecaju cvasti sa stabljika dužine do 25 cm. Berba se obavlja u fazi punog cvjetanja.

Manje količine kantariona se mogu sušiti prirodnim putem na tamnom i prozračnom mjestu. Debljina materijala za sušenje ne smije biti deblja od 10 cm. Sušenje u sušarama se obavlja na temperaturi od 50⁰C. Osušene biljke moraju sačuvati prirodan izgled i karakterističan miris. Za 1 kg suhe mase potrebno je 4-5 kg svježeg.

Uporeba kantariona

Listovi i cvjetovi kantariona imaju velika ljekovita svojstva za organizam. Narodna medicina ga preporuča  za liječenje depresije, nemira, za apetit i probleme sa spavanjem. Glavni proizvodi su čaj, tinkture, macerati i ulja.

Kantarionovo ulje pravi se jednostavno, a ima brojne benefite.

kantarionovo ulje
kantarionovo ulje

Ekstrakt pomaže kod nepoželjnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica. Može biti idealna prirodna alternativa za liječenje depresije, bez uzimanja drugih farmaceutskih proizvoda, kao što su antidepresivi i sedativi.

Mnoge žene lakše podnose simptome menopauze ako piju čaj od ove biljke. Valunzi, promjene raspoloženja itd, značajno se mogu smanjiti njegovom upotrebom. Također, pomaže u predmenstrualnom periodu.

Ulje kantariona poznati je narodni lijek, koji danas ima vrlo široku primjenu u medicini i kozmetici. Neizostavan je kod zarastanja rana, a upotrebljava se i u liječenju hemeroida, olakšava simptome upale mišića, nanosi se na mjesto uboda insekata i sl.

Izvor: Agroklub

Tagovi gospina travakantarionulje
Previous Post
Postan slavski pasulj

Postan slavski pasulj – recept za sve kojima treba posno jelo

Next Post
SMOKVE U MASLINOVOM ULJU | lijek za želučane probleme

Smokve u maslinovom ulju – lijek za želučane probleme

Slično

čuvarkuća

Čuvarkuća – sve što trebate znati o ovoj korisnoj biljci

povrće

Povrće koje biste ove jeseni trebali maksimalno iskoristiti

zubi

Zubi – 5 navika koje podhitno morate ukloniti

difenbahija

Sobno cvijeće – Difenbahija – biljka koja može narasti do 2 metra

Jesenje čišćenje i dekorisanje kuće / Motivacija za čišćenje 2019
icon Gledaj kasnijeDodano 09:12

Jesenje čišćenje i dekorisanje kuće – savjeti i prijedlozi

doručak na vodi

Doručak na vodi – luksuzna usluga istočnjačkih hotelijera

orhideje

Orhideje – neodoljivi ukras vaših prozora

3 JEDNOSTAVNA RECEPTA SA LISNATIM TIJESTOM 👌 #sir #mirođija #kopar #višanje #lješnjak #ideje  #176
icon Gledaj kasnijeDodano 08:09

Napravite 3 vrlo jednostavna jela sa lisnatim tijestom – brzo a ukusno

NAJGLEDANIJE

Pogača koju ćete uvijek praviti-lisnata masna
1

Pogača koju ćete uvijek praviti

oklagija
379.4K
Brzi burek
2

Brzi burek sa mesom jajima i pavlakom

oklagija
75.8K
JEFTIN I BRZ RUČAK OD SAMO 4 SASTOJKA
3

Jeftin i brz ručak od samo 4 sastojka

oklagija
15.2K
Riža na arapski način | Začinjena arapska riža | Spicy arabic rice
4

Riža na arapski način – začinjena, ukusna, jednostavna

oklagija
357

PREDLAŽEMO

Nemojte pržiti krumpir prije nego pogledate ovu tehniku koja osvaja svijet!

Krompir na način koji osvaja svijet

oklagija
9.9K
Jogobela | Ukusni puding sa komadićima voća | Tasty fruits pudding

Jogobela – Ukusni puding sa komadićima voća

oklagija
701
Zapečeni složenac od povrća i mesa ~ Musaka u paradajz sosu ili zapečeni bučkuriš 😁 #17

Musaka u paradajz sosu ili zapečena musaka

oklagija
1.1K
Sladoled oreo

Sladoled oreo-4 sastojaka i 10 minuta pripreme

oklagija
1.5K
UNIVERZALNO TIJESTO, TIJESTO ZA MNOGA JELA | Kuhaj i Peci

Univerzalno tijesto 1-tijesto za mnoga jela

oklagija
62.4K

Edukacija i zabava. Svaki dan nučite nešto novo i zabavite se.

OKLAGIJA.BA

 

NAJNOVIJE

  • Torta Šeherzada – torta u koju ćete se zaljubiti
  • Svekrvin kolač – odvojite svega 5 minuta za pripremu ove poslastice
  • Super recept za oblatne – lagana priprema
  • Starinski recept za plućne bolesti i jačanje imuniteta – sve po 200 gr
  • Susam pločice – poslastica od 3 sastojka gotova za 10 minuta
  • Početna
  • KONTAKT
  • USLOVI KORIŠTENJA
  • PRIVATNOST

Pratite nas

Copyright © 2021 oklagija.ba


    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI
    Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili Vam bolje korisničko iskustvo.OkNoPrivatnost