Pekmez od jabuka kao lijek prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. Jabukov pekmez jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde.
Svi pekmezi se prave na sličan način. Kada govorimo o pekmezu radi se o tečnoj do srednje gustoj supstanci napravljenoj postupkom cijeđenja a potom i ukuhavanja soka od jabuke, bez dodatka šećera ili drugih zaslađivača.
Toplo preporučujemo da ga nabavite i pripremite fantastičan recept za jačanje imuniteta i dizanje željeza u krvi. Recept je ovdje.
Dakle, prirodan i čist proizvod je najčešće tamno bordo do crne boje. Može biti slatki ili kiseli, zavisno koje jabuke su cijeđene ali moraju biti zrele. Smatra se da je bolji i jači što duže stoji, sazrijeva. Ne zahtijeva posebno skladištenje, ostavlja se na tamno mjesto i dalje od izvora toplote.
U današnjem videu pogledajte kako se tradicionalno sprema na našim prostorima. Možete ga i kupiti ukoliko nemate uslova za pripremu. Cijena mu se kreće otprilike kao i cijena meda.
Izvor: Moja Domaća Kuhinja