oklagija.ba oklagija.ba oklagija.ba
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI

    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
Početna MAGAZIN Trovanje hranom – 5 grešaka koje činimo u rukovanju sa hranom
trovanje
MAGAZINSAVJETI

Trovanje hranom – 5 grešaka koje činimo u rukovanju sa hranom

Trovanje hranom je karakteristično za tople i lijepe dane. Mame nas da što više vremena provodimo vani, a tada su neizostavni izleti i konzumiranje hrane na otvorenom, bilo da je riječ o roštiljanju ili pikniku.

Trovanje hranom je češće ljeti, a primarni uzročnik je taj što su bakterije prisutne svuda u okolici: u tlu, zraku, vodi, kao i u tijelu ljudi i životinja.

Uzročnici trovanja hranom su bakterije poput E. Coli, Salmonele, Campylobacter, ili virusi poput nonavirusa i rotavirusa.

trovanje

Tipični simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje i dijareja, a mogu se javiti i povišena tjelesna temperatura, bolovi i grčevi u stomaku. Dijareja obično traje nekoliko dana. Upravo ta stanja, naročito ako su povezana s jakim povraćanjem, mogu dovesti do znatnog gubitka vode i minerala. Tada dolazi do dehidracije, što u najtežim slučajevima može biti životno ugrožavajuće.

Naravno, neke greške nesvjesno radimo pa, ukoliko obratimo pažnju na njih, možemo spriječiti zarazu i trovanje hranom.

Nedovoljna higijena

Prije pripremanja i posluživanja hrane temeljito operite ruke, kao i površinu na koju stavljate namirnice. Voće i povrće je, također, potrebno temeljito oprati. Ako su se već pojavili simptomi poput dijareje, povraćanja ili imate otvorene rane na rukama, izbjegavajte pripremati hranu. Efikasnu mjeru prevencije predstavlja pranje ruku vodom i sapunom, a dobro će doći i dezinfekcija alkoholnim sredstvima, posebno ako je riječ o pripremi hrane negdje vani.

Kvarljive namirnice odmah nakon kupovine stavljajte u frižider, poput mesa, ribe i jaja. Hranu kojoj je ambalaža oštećena i napuhane konzerve nikada ne kupujte. Temperaturu frižidera održavajte adekvatnom (4 stepena Celzija), kao i zamrzivača (-18 stepeni Celzija). Frižider ne smije biti prenatrpan, kako bi cikrulacija zraka bila neometana.

Nezamrznutu ribu i piletinu treba iskoristiti u roku od dva dana, dok crveno meso može stajati do pet dana.

Nerazdvajanje namirnica

Svježe meso, perad i riba ne smiju biti u dodiru s namirnicama koje se jedu bez prethodne termičke obrade, npr. s voćem i povrćem. Kako biste izbjegli kontaminaciju, možete koristiti različite daske za rezanje.

Odmrzavanje i ponovno zamrzavanje

Zamrzavanje na temperaturi od -18 stepeni uništava mikroorganizme, ali ukoliko se hrana odmrzne, a zatim ponovo zamrzne, mikroorganizmi postaju aktivni i razmnožavaju se istom brzinom kao i u svježoj hrani pa s tako odmrznutom hranom treba  postupiti isto kao sa svježom.

Nedovoljna termička obrada namirnica

Kuhanje, pečenje i prženje mora biti pri odgovarajućim temperaturama. Pridržavajte se preporučenih temperatura tokom pripreme određene hrane, jer se dobrom termičkom obradom uništavaju bakterije poput Salmonele i E. Coli. Ako pripremate roštilj, pazite da je meso dobro pečeno, posebno je potrebno obratiti pažnju na perad, meso ne smije biti iznutra sirovo.

Nepravilno čuvanje ostataka hrane

Ostatke hrane uvijek ostavite u frižider. Duže od dva sata hranu ne ostavljajte van frižidera, te je ne čuvajte duže od dva dana. Ukoliko primijetite da je hrana promijenila okus i miris, nipošto je ne konzumirajte.

Izvor: Azra Magazin

Tagovi hranatrovanje
Previous Post
kuglof

Kuglof – sočan i mekan poput pamuka

Next Post
imunitet

Imunitet i detoksikacija – kako i čime pojačati?

Slično

kore za torte
icon Gledaj kasnijeDodano 02:05

Kora za torte – Najjednostavniji recept – Recept na čaše

aloe-vera

Aloe vera-čudotvorna biljka prelijepog izgleda

KAKO PRIPREMITI PEČENE PAPRIKE ZA ZIMNICU
icon Gledaj kasnijeDodano 10:16

Kako pripremiti pečene paprike za zimnicu

UMIJESTO PRASKA OVO I NIKAD NECE PUCATI KORA SOCNA I UKUSNA  ROLAT
icon Gledaj kasnijeDodano 09:06

Kako napraviti biskvit za rolat?

Jabuka, breskva i mrkva preukusni sok u samo nekoliko koraka/Emiramis kuhinja
icon Gledaj kasnijeDodano 06:36

Jabuka, breskva i mrkva – preukusni sok u samo nekoliko koraka

povrće

Povrće koje biste ove jeseni trebali maksimalno iskoristiti

limun

Limun – uzgojite ga za 2 sedmice u kućnim uslovima

čaj od 2 glavice luka

Čaj od 2 glavice luka – moćan napitak nadohvat ruke

NAJGLEDANIJE

Riža na arapski način | Začinjena arapska riža | Spicy arabic rice
1

Riža na arapski način – začinjena, ukusna, jednostavna

oklagija
358
Pogača koju ćete uvijek praviti-lisnata masna
2

Pogača koju ćete uvijek praviti

oklagija
379.4K
Brzi burek
3

Brzi burek sa mesom jajima i pavlakom

oklagija
75.8K
JEFTIN I BRZ RUČAK OD SAMO 4 SASTOJKA
4

Jeftin i brz ručak od samo 4 sastojka

oklagija
15.2K

PREDLAŽEMO

Jogobela | Ukusni puding sa komadićima voća | Tasty fruits pudding

Jogobela – Ukusni puding sa komadićima voća

oklagija
702
BRZE I NAJJEDNOSTAVNIJE CUFTE U BIJELOM UMAKU RUCAK ZA DVA DANA

Ručak za 2 dana – ćufte u bijelom umaku za prste polizati

oklagija
37.4K
ulje čurekota

Ulje čurekota – provjereno dobar za sve koji žele smršaviti

oklagija
205
JEDNOSTAVNI I ZDRAVI SARENIK SA KOPRIVOM I BLITVOM

Jednostavni i zdravi Šarenik sa koprivom i blitvom

oklagija
24.5K
Kako na prirodan način suzbiti kašalj❓❓DOMAĆI SIRUP PROTIV KAŠLJA i GLAVOBOLJE  👍 #172

Prirodni sirup protiv kašlja – najbolji domaći recept sa lovorom

oklagija
17.5K

Edukacija i zabava. Svaki dan nučite nešto novo i zabavite se.

OKLAGIJA.BA

 

NAJNOVIJE

  • Torta Šeherzada – torta u koju ćete se zaljubiti
  • Svekrvin kolač – odvojite svega 5 minuta za pripremu ove poslastice
  • Super recept za oblatne – lagana priprema
  • Starinski recept za plućne bolesti i jačanje imuniteta – sve po 200 gr
  • Susam pločice – poslastica od 3 sastojka gotova za 10 minuta
  • Početna
  • KONTAKT
  • USLOVI KORIŠTENJA
  • PRIVATNOST

Pratite nas

Copyright © 2021 oklagija.ba


    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI