oklagija.ba oklagija.ba oklagija.ba
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI

    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
Početna NAMIRNICE Bijeli luk ili češnjak – namirnica poznata već 5000 godina!!!
bijeli luk
NAMIRNICE

Bijeli luk ili češnjak – namirnica poznata već 5000 godina!!!

Bijeli luk ili češnjak je biljka vrlo jakog ukusa i mirisa, prirodni je antibiotik a nezaobilazna je namirnica u kulinarstvu.

Potječe sa prostora Azije a poznata je i priznata kao lijek više od 5000 godina. Zbog prisustva prirodnog antibiotika alicina, bijeli luk ima antibakterijsko, antivirusno, antiparazitsko, antioksidacijsko i antigljivično dejstvo. Zbog svog sastava bijeli luk povoljno utječe na mnoge bolesti a ovdje ćemo izdvojiti virusne i bakterijske infekcije, probavne tegobe, bolesti dišnih puteva, kardiovaskularne bolesti, artritis. Takođe reguliše pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi.

Bijeli luk ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke sadrže: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.

Glavni vitamini koje bijeli luk sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C.

Postoji pet grupa ljudi koji ne smiju konzumirati bijeli luk svakodnevno. Moraju smanjiti ili potpuno izbaciti bijeli luk iz upotrebe.

To su:

  • Osobe koje se spremaju za operaciju – ne konzumirati bijeli luk bar 2 sedmice prije operacije jer može produžiti krvarenje
  • Osobe koje imaju problema sa jetrom – stimulira sekreciju digestivnog soka što može pojačati mučnine kod hepatitisa.
  • Osobe koje boluju od očnih bolesti – redovno konzumiranje bijelog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme
  • Osobe sa niskim pritiskom – bijeli luk snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi nanijeti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.
  • Osobe koje muči dijareja – pacijenti koji pate od dijareje treba da izbjegavaju sirovi bijeli luk jer njegov sastav može da stimuliše crijeva i dovede do hroničnog zapaljenja i pogoršanja edema.

Neke od komponenti bijelog luka smanjuju broj crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina što može dovesti do anemije.

A sada idemo do kuhinje da vidimo kako ga tamo možemo najbolje iskoristiti.

S obzirom da ima strašno jak miris preporučuje s čena ostaviti par minuta u vodi. Prvo što se lakše gule a drugo i miris na rukama će se manje osjetiti.

Bijeli luk je izvrstan začin za janjetinu i druga jela od mesa. Savršeno ide uz ribu, ali i uz vegetarijanska jela s dinstanim povrćem poput francuskog ratatuja. Stručnjaci koriste ovaj univerzalni začin za svako jelo: postoje umaci, pečena tijesta, med i vino s bijelim lukom. U malim količinama dobro se slaže sa svim drugim biljem, a u velikim količinama samo s lukom, čili papričicama i đumbirom. Ako se koristi umjereno, naglašava okus namirnica.

Jedan od recepata zbog kojih ćete zasigurno uvrstiti bijeli luk u ishranu i u prijesnom obliku jeste pesto. Fantastičan spoj sastojaka, ukusa, mirisa…

pesto
pesto

Što se tiče skladištenja, predpostavljamo da većina nas koji smo ograničeni prostorom ne nabavljamo baš gajbe bijelog luka. Kupimo koliko možemo potrošiti za par kuhanja ili umaka. Obično su to 2-3 glavice jer ga uvijek ima kupiti.

Izbjegavajte držati puno luka u frižideru radi mirisa. I kada ga imate uvijek držite u donjoj ladici dobro svezan u kesu ili u staklenoj teglici sa dobrim poklopcem. Ukoliko se i desi  da se frižider počne „da čuje“, uklonite bijeli luka a frižider operite mlakom vodom u kojoj ste iscijedili pola limuna ili stavili kašiku octa.

Tagovi antibiotikbijeli lukčešnjak
Previous Post
FINII KOLAČ S BRESKVAMA  I SIROM

Kolač sa breskvama i sirom – krasna poslastica

Next Post
Paprika u pikantnom sosu od paradajza – zimnica bez konzervansa / Kuhinja Sunčane Staze

Paprika u pikantnom sosu od paradajza – zimnica bez konzervansa

Slično

zova

Bazga ili zova-odličan prirodni lijek

grah

Grah ili pasulj – namirnica koju trebate uvrstiti u ishranu

limun

Limun i njegove prednosti u kuhinji

lješnjaci

Lješnjaci u kuhinji

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI CAPPUCCINO / How to make Cappuccino at home
icon Gledaj kasnijeDodano 06:09

Kako napraviti domaći kapučino- lako i jednostavno

banana

Banana-omiljeno voće mnogih generacija

mahune

Zelene mahune-zdrava namirnica bogata vitaminima i mineralima

raštika

Raštika – namirnica koju treba uvrstiti u ishranu

NAJGLEDANIJE

Pogača koju ćete uvijek praviti-lisnata masna
1

Pogača koju ćete uvijek praviti

oklagija
379.4K
Riža na arapski način | Začinjena arapska riža | Spicy arabic rice
2

Riža na arapski način – začinjena, ukusna, jednostavna

oklagija
357
DOMACA KREMPITA
3

Domaća krempita

oklagija
38K
Sir sa paprikama/Kiseli sir//Priprema cjeli postupak
4

Sir sa paprikama – prilog na koji niko neće ostati ravnodušan

oklagija
1.2K

PREDLAŽEMO

MLADI KROMPIR IZ RERNE

MLADI KROMPIR IZ RERNE – neodoljivo ukusan i sočan

oklagija
90.1K
FINII KOLAČ S BRESKVAMA  I SIROM

Kolač sa breskvama i sirom – krasna poslastica

oklagija
4K
Osvežavajuća torta od jagode| Torta bez pečenja | Strawberry cake | No bake cake |Tasty

Osvježavajuća torta od jagode-torta bez pečenja

oklagija
421
čupavci bez jaja, mlijeka i putera

Čupavci bez jaja, mlijeka i putera

oklagija
605
Sarajevska Topa

Sarajevska Topa – jelo koje svi vole

oklagija
25.1K

Edukacija i zabava. Svaki dan nučite nešto novo i zabavite se.

OKLAGIJA.BA

 

NAJNOVIJE

  • Torta Šeherzada – torta u koju ćete se zaljubiti
  • Svekrvin kolač – odvojite svega 5 minuta za pripremu ove poslastice
  • Super recept za oblatne – lagana priprema
  • Starinski recept za plućne bolesti i jačanje imuniteta – sve po 200 gr
  • Susam pločice – poslastica od 3 sastojka gotova za 10 minuta
  • Početna
  • KONTAKT
  • USLOVI KORIŠTENJA
  • PRIVATNOST

Pratite nas

Copyright © 2021 oklagija.ba


    • Nema još videa!
      Kliknite na "Gledajte kasnije" da biste ovdje postavili videozapise!
    • Pogledaj sačuvano  
  • Početna
  • KUHANA JELA
    • GLAVNA JELA
    • ČORBE
    • SUPE
    • PRILOZI
  • TIJESTA
    • PITE
    • TJESTENINA
    • PECIVA
    • HLJEB
  • DESERT
    • TORTE
    • TORTE KOJE SE NE PEKU
    • KOLAČI ZALIVENI
    • KOLAČI SUHI
    • KOLAČI RAZNI
  • SALATE
    • SEZONSKE SALATE
    • PRAZNIČNE SALATE
    • SALATA KAO OBROK
    • KISELA ZIMNICA
    • KUHANA ZIMNICA
  • ZDRAVI RECEPTI
  • NAMIRNICE
  • ZAČINI
  • MAGAZIN
    • SAVJETI
    • DOM I VRT
    • ZANIMLJIVOSTI
    Koristimo kolačiće (cookies) kako bi poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili Vam bolje korisničko iskustvo.OkNoPrivatnost