Giros pita u kućnoj varijanti po receptu Grčkog kuhara Akisa je vrlo ukusno jelo, izuzetno bogato ukusima, sa neodoljivo sočnom piletinom, mekanim tortiljama.
Obavezno isprobajte ovu eksploziju ukusa, ostat ćete bez riječi.
SASTOJCI ZA MARINADU:
– 1 kašika mljevenog korijandera
– 1 čen bijelog luka
– korica jednog limuna
– 2 kašike slatke začinske paprike – dimljene
– 2 prstohvata ljute tucane paprike
– 1 kašika timijana
– so i biber
– sok od pola limuna
– 60 ml maslinovog ulja
Za 3 komada pite će vam biti dovoljna 2 odkoštena batka.
SASTOJCI ZA GRČKE TORTILJE:
– 2 kašičice suvog kvasca
– 1 kašičica šećera
– 160 ml toplog mlijeka
– 80 ml tople vode
– 360 gr brašna
– 1 kašičica soli
– 2 kašike maslnovog ulja
Od ove količine ćete dobiti 6 tortilja.
Uz ovaj neodoljivi ručak dodajte malo crnog luka, pomfrita i paradajza. Po želji možete dodati i senf ali obavezno dodajte tzatziki umak jer giros bez tog umaka nije potpun, barem što se mog ukusa tiče.