Hljeb je osnovna prehrambena namirnica bez koje većina domaćinstava ne može zamisliti obrok.
Pa neka to onda bude kvalitetan, domaći hljeb. Dijetalni, sa visokim udjelom proteina. Malo zdravlja za trpezom, uz malo truda i želje.
Za razliku od običnog, proteinski ima manji udio ugljikohidrata, a veći udio proteina i masti.
Neki proteinski hljebovi koriste sastojke koji se mogu pronaći u proteinskim prahovima, kao što su proteini sirutke, graška, soje ili bjelanjka. Drugi pak visok udio proteina postižu korištenjem sjemenki i mahunarki (kao što su bademovo brašno ili brašno od slanutka).
Proteinski hljeb može biti slanog ili neutralnog okusa. Najčešće se u smjesu i na vrh kruha dodaju sjemenke kao što su bučine, sezamove, lanene i suncokretove sjemenke.
PRIPREMA:
– 300 GR POSNOG SIRA
– 250 GR ZOBENIH PAHULJICA
– 100 GR USITNJENIH LANENIH PAHULJICA
– 1- 2 KAŠIKICE SOLI
– POLA PRAŠKA ZA PECIVO
– 6 BJELANACA
– 2 KAŠIKE SUSAMA
– 2 KAŠIKE SJEMENKI TIKVE
– 1 KAŠIKA SUNCOKRETA
– 1 KAŠIKA ČIJE
PEĆI 50 – 60 MINUTA NA 180 STEPENI.
Izvor: Nerkina kuhinja