Palačinke koje danas priprema vrijedna kuharica su porijeklom iz Maroka. Zovu se još i Baghrir.
Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se rade od sitno mljevenog griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Zovu ih još i palačinke sa hiljadu rupica.
Hrana se prvo jede očima i ovo je velika istina. Pogledajte ih, naprosto vas pozivaju. U kombinaciji sa medom, malo maslaca i čaja, još tople, natjeraće vas da ih nikad ne zaboravite.
Potrebno:
– 200g finog griza
– 100g bijelog brašna
– 5g suhog kvasca
– 5g šećera
– sol
– 600ml mlake vode
– 8g praška za pecivo
– 1 žlica octa.
Prašak za pecivo i sirće se dodaju na kraju i to kada smjesu izblendate prije tj. prije samog pečenja na tavi.
Međutim, iskustva govore da su palačinci još mekši i šupljikaviji što tijesto duže stoji. Na vama je da odlučite.
Izvor: Dobar zalogaj