Zdravi keksići će zasigurno naći svoje mjesto na stoliću za čaj ove zime. Zamamnog mirisa i ukusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Idemo vidjeti kako da ih pripremimo.
Slučajno kupih raženo brašno u trgovini i stajalo je danima ne iskorišteno. Nisam neki Fan ovog tipa brašna ali kada sam pročitala njegova svojstva i učinak na naš organizam, odlučila sam da ga iskoristim. Kako a da nije hljeb ili neko pecivo? Lijepo… napravit ću zdrave keksiće.
I tako su nastali ovi slasni zalogajčići.
Odlučila sam se da koristim što manje bijelog šećera tako da samo uzela šećer od šećerne trske koji je mnogo zdravija varijanta. Bijeli šećer sam koristila samo kao dekoraciju na kraju.
Ovi zdravi keksići mogu stajati jako dugo u limenim posudicama ili na suhom mjestu ako želite da budu malo tvrđi.
Sve što trebate je par sastojaka i to:
– 150 gr putera sobne temperature
– 150 gr šećera od šećerne trske (može i obični smeđi)
– 3 jaja (M)
– 300 gr raženog brašna (može bilo koje integralno)
– 1 kašičica praška za pecivo
– 2 kašike cimeta
– i malo bijelog šećera za posipanje
Od tijesta možete praviti razne oblike ali od toga zavisi i njihova konzistencija. Ako su tanji bit će tvrđi, suhi i hrskavi kao krekeri, ako su deblji (kao loptice) bit će mekani u sredini.
Peku se u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
Izvor: Kuhanje je zabavno